Resor

2023

Vi åker till Oslo och Tosca 14 – 15 maj. Sista anmälningsdag 1 mars.

Läckö 15 juli och Macbeth

Opera på skäret 19 – 20 augusti och Rigoletto.

2022

14 – 17 oktober var vi i München och såg Cristopher Wheeldons balett ”Cinderella”, Donizettis opera ”Lucrezia Borgia” och Puccinis ”La Fanciulla del West”. Allt på stadens magnifika operahus. Värdberömda sångare, bl. a Jonas Kaufmann, Malin Byström och Angela Meade. En vacker stad med flera intressanta museer fyllde resten av tiden på resan. Mersmak!

9 juli Läckö slottsopera Tintomara

18 april. Vi var i  Malmö och såg en ovanlig och spännande version av  Mozarts Mitridate. Läs om resan här! Program Italiensk Operas Vänner Mitridate Malmö 211109

2021

Inga resor på grund av Covid-19

Resor 2020

22 november kl.16.00 Malmöoperan ger Falstaff. Vi har biljetter! Vi hoppas kunna resa. Resan inställd!

Resan till Helsingfors har  helt ställts in! På grund av Covid 19.

Resor 2019

Lördag 30 november

Konst- och musikresa till Mjellby Konstmuseum, Halmstad och Mozarts Requiem i Malmö. Läs mer i filen! Program Italiensk Operas Vänner Malmö 190822[9155]

20 september

Reseberättelse och filmvisning om föreningens resa till Puccinifestivalen 2018.

23 – 24 augusti  reste vi till Norge, Oscarsborg utanför Oslo. Aida, föreställning under bar himmel.

Program Italiensk Operas Vänner Oscarsborg Aida sommaropera 2019.2

20 juli Läcköoperan   Figaros bröllop.

Bussen tog oss på vackra vägar till Mellomgården för kaffe och smörgås. Sedan vidare till Varnhem och Katas gård på kullen ovanför klosterkyrkan. Katas gård är resultatet av en utgrävning som ändrade synen på Sveriges historia. En kunnig guide berättade historien om Kata och om utgrävningarna. Den byggnad som visar grävningsresultaten är imponerande  i sig. Och Katas efterlämnade ben gjorde otroligt nog historien mer levande!

I Naturrum vid Läckö Slott väntade trerätters middag med råvaror från slottsträdgården.  Sedan bjöds vi på en makalös Figaros Bröllop. Duktiga unga musiker och sångare (förra årets ”Vampyr”, Hannes Öberg, sjöng greve Almavivas roll!) , Mozart ! plus en engagerad publik gjorde att föreställningen satt kvar länge, länge. Läcköoperan hade gjort det igen!

26 – 29 april reste vi till Berlin och såg Trollflöjten och Barberaren.

Program Italiensk Operas Vänner operarea till Berlin 26-29 april 2019

Resor 2018

Jubileumsår – 40 år av operaupplevelser!

Resa till Malmö 8 april 2018

Årets första resa tog oss till Malmöoperans matiné av Rigoletto. Start med buss från Göteborg 11.30 och ett kort stopp med ”bussfika” på vägen, var vi framme i Malmö 14.30 för att bänka oss till en 3-rätters lunch i Teatergrillen. Spännande recensioner och ett utsålt operahus höjde förväntningarna inför föreställningen. Och visst var det en annorlunda Rigoletto som serverades! Modern tid, allt utspelades på eller under en stor svängd trappa. Raggarbilar i andra akten. Men musiken var som vanligt underbar och sångarna imponerade. Hemfärd direkt efter föreställningen. Stopp med kvällskaffe och smörgås vid Glumslövs Backar. Tillbaka i Göteborg med huvudet fullt av ”hits” från Rigoletto klockan 22.30.

**************************************************

Läcköoperan söndag 15 juli 2018

Från Göteborg med Jörlanda buss 11.45. På västgötaslätten tog vi av på små slingrande vägar till Axvall Mellomgårdens café där kaffe och smörgås var framdukade. Ett par stenkast därifrån gjorde vi resans kulturbesök i Varnhems Klosterkyrka. En duktig guide lotsade oss genom historien och gjorde oss än mer övertygade var Sveriges vagga stod.

Klockan 17 var vår 3-rättersmiddag färdig att serveras i Läckös Naturrum. Goda lokalodlade råvaror och vällagade rätter gjorde oss väl förberedda på kvällens föreställning och svensk premiär! av Vampyren från 1828.

Johannes Schmidt (regi) överraskade med en föreställning som var spännande och underbar på samma gång. Musiken, scenografin, kostymerna, de unga sångarnas entusiasm och goda röster fick oss att småmysa hela kvällen. Ännu en musikalisk fullträff på Läckös borggård! Vi tackar för upplevelsen. De genomgående goda recensionerna dagarna efter visade att det var inte bara Italiensk Operas vänner som njöt av föreställningen.

Tillbaka i Göteborg strax efter kl. 01.00 lagom till att all kollektivtrafik slutat gå. (Vi hade gärna sett att Läckö började sina föreställningar kl.19 i stället för kl.20!)

Opera på borggården Läckö slott

********************************************************************

Jubileumsresa till Puccinifestivalen i Torre del Lago, Italien 9 – 13 augusti 2018

Det blev en mycket bra resa, trots den intensiva värmen. Det omfattande programmet var precis så bra som resebyrån lovade. Hotellet utmärkt i alla avseenden. Transporter till och från operaarenan smidiga och bekväma. Guiden var mycket kompetent ( ordnade t.ex.  en extra resa till Pisa för dem som ville.) Vi beslöt att framföra ett extra tack till BK Travels  för hennes fantastiska arbete och engagemang .

Av föreställningarna var Triptyken och Tosca mycket bra medan Madame Butterfly  var något för ”seg” i framförandet. Stämningen bland den 1000-hövdade publiken i den ljumma natten var en extra upplevelse. Och – vi klarade alla föreställningarna utan en regndroppe.!

****************************************************************

Resor 2017:

Den 1 – 2 april genomförde föreningen en operaresa till Malmö och Köpenhamn.

Vi var 21 deltagare som såg två mycket originella och vackra föreställningar. La Gioconda i Malmö och Resan till Reims i Köpenhamn. Sångare från hela världen med dramatiska talanger och underbara röster.  Deltagarna var överens om att ha sett två utmärkta föreställningar. I Köpenhamn mötte vi också våren med påskliljor och körsbärsblommor på vår rundtur med arkitektkunnig guide. Vi såg spännande nya hus och miljöer som växer upp i Köpenhamns innerstads närhet.


15 juli var det åter dags för Rossini. Denna dag var det premiär för En turk i Italien på Läcköoperan. På ditresan gjordes besök i Åsle Tå, Den gamla vackert bevarade byn utanför Falköping. Uppehåll gjordes även vid Gudhems kyrka. Innan föreställningen åt deltagarna middag på Naturum, där vi fick en egen matsal. Föreställningen beskrevs som magisk. Den var rolig, vacker och välspelad. Det underbara vädret bidrog också till stämningen för att inte tala om svalorna som förstärkte sång och musik.

Årets sista resa företogs med flyg till Hamburg den 6-8 oktober. Fredagen och lördagen var det två klassiska operor, La Traviata och Cavalleria Rusticana- Skratta Pajazzo. Två mycket välspelade föreställningar. På söndag förmiddag var det konsert i den nya vackra ElbPhilharmonien . Där gavs Haydns oratorium Årstiderna. Den magnifika byggnaden var verkligen värd ett besök. Rymd, ljus och akustik var så förnämligt som det beskrivits. Alla var tacksamma att resebyrån lyckats skaffa de åtråvärda biljetterna.

*******************************************************************************

Resor 2016

Prag 23 -26 oktober 2016

Rigoletto och Rusalka

Till medlemmarna i Italiensk Operas Vänner!

 Följ med till Prag och se Rigoletto och Rusalka! Den vackra gamla staden Prag bjuder på en underbar operakultur och en stadsmiljö gjord för strövtåg. Vi ser operorna på teater Karlin, framförda av statsoperans ensemble. Statsoperan är under renovering och har stängt denna säsong.

Föreningen har bokat 15 platser genom Scandorama/ Maxli Travel Group AB.

Kostnad per person: 8 275 kr. (Enkelrum + 1 590 kr)

I resans pris ingår:

23/10 Flyg med SAS Göteborg-Prag t/r

Busstransport flygplatsen-hotellet t/r

3 övernattningar på Hotel Mucha, inkl. frukost

Inkvartering i dubbelrum med dusch/bad och wc

24/10 3-rätters middag exkl. dryck, Café Imperial kl 16.30

24/10 Biljett till Rigoletto, kategori 1, Hudební divadlo Karlín kl 19.00

25/10 Biljett till Rusalka, kategori 2, Hudební divadlo Karlín kl 19.00

http://www.hdk.cz/en/

Hotell: Hotel Mucha****Sokolovská 26/65, 180 00 Prague 8

www.hotelmucha.cz

…………………………………………………………………………………………………………

Fredag 29 juli – lördag 30 juli Vadstena-Akademien som ger ”Comala” och ”Nina”.

Comala skrevs 1780 av tonsättaren Pietro Morandi (1745-1815) och librettisten Ranieri de´ Calzabigi (1714-95), han som skrev Glucks Orfeus och Eurydike. Nina skrevs 1789 av tonsättaren Giovanni Paisiello (1740-1816) och librettisten Giovanni Battista Lorenzi (1721-1807)

Regissör och koreograf är italienskan Deda Cristina Colonna, i Sverige bekant bl.a. från Drottningholmsteatern.

Program:

Fredag 29 juli

10.00 Avresa Göteborg

14-tiden Ankomst Vadstena. Välkomstkaffe och incheckning på Klosterhotellet.

Em fri för att se de historiska omgivningarna.

17.00 Samling för drink, och historik samt  middag.

19.00 Föreställningen börjar och beräknas pågå till ca 21.30

Lördag 30 juli

Efter stor frukostbuffé åker vi till Omberg, Alvastra klosterruin, Bjälboätten kyrka  och till Skänninge. Dagens lunch ätes på Stadshotellet i Skänninge

Åter Göteborg senast vid 18-tiden.

Pris per person 2.760 kr. I priset ingår resa i helturistbuss, välkomstkaffe, drink och historik, 3-rättersmiddag på fredagen, operabiljetter, övernattning i dubbelrum (enkelrumstillägg), stor frukostbuffé, rundtur, middag på lördagen.

Höstens resa: Önskemålen var ganska jämnt fördelade på Wien, Warszawa och Hamburg. Ingen av teatrarna har släppt höstens repertoar. Därför har vi låtit Scandorama räkna på alla tre städerna. Vi återkommer så snart vi vet mer!

……………………………………………………………………………………………………………………..

Tidigare resor

Resor 2015

Oslo

Den 28 – 29 mars gick första resan för året. Vi åkte till Oslooperan för att se Lohengrin, en föreställning på nästan 5 timmar men som aldrig kändes lång. På programmet stod också en tur till Holmenkollen (i snö!) och ett besök på Astrup Fearnley Museet på Akers Brygge.

Den 9 -11 maj var vi i Berlin

Vi var på Deutsche Oper och såg en mycket klassisk variant av Svansjön med  fantastiskt skickliga dansare. Vi såg också en underbar föreställning av Eugene Onegin  med vackra röster och en scenografi som gav bestående minnen.

Lördag 11 juli åkte föreningen till Läckö!

Resan gick via Arboretet i Floby där vi bjöds på fika och en underbar vandring bland skuggande träd denna soliga dag. Man kan bara sända tacksamhetens tankar till den strävsamme odlaren som efterlämnat denna gröna oas till läkedom för stressade nutida besökare. – På Läckö kunde vi besöka utställningar, naturrum och slottsträdgården i prunkande färger före måltiden och operapremiären. Det var tredje och sista sommaren med opera baserad på Shakespeareverk, denna gång ”Beatrice och Benedict” av Hector Berlioz byggd på ”Mycket väsen för ingenting”. Operan uruppfördes 1862 men nu för första gången i Sverige! För detta kan vi tacka regissören Catarina Gnosspelius och dirigenten Simon Phipps. Det var en lysande föreställning med inte minst underbara kvinnoröster i duett och trio. Vi fick en upplevelse av Hector Berlioz som operakompositör och svalorna instämde!

Dalhalla och Turandot med Nina Stemme fredag 14 augusti – söndag 16 augusti 2015.

Resan anträddes den 14 augusti och under vägen blev det fika i Vårgårda och lunch på knäckebrödsfabriken Wasa i Filipstad. Sedan var det skönt med middag och en vilsam kväll på Gärdebygården i Rättvik, ett trivsamt pensionat med vidunderlig utsikt över Siljan.

Den 15 augusti bjöd på strålande sol och efter frukost for vi till Alfvéngården i Tibble och togs där om hand av en förträfflig guide, vilket blev en utmärkt uppföljning av mötet med Alfvén på Ystadoperan i fjol. Många spenderade sedan eftermiddagen i Gärdebyns hemslöjdsby.
Efter en god middag på Gärdebygården bar det iväg genom djupa skogar till det enorma gruvbrottet som nu är spelplatsen för opera i storformat. Upplevelsen av miljön med bergväggarna som omsluter arenan och en lysande turkos sjö längst ner och tusentals människor som successivt fyller åskådarplatserna är suggestiv.
Sedan sänker sig mörkret och stjärnorna börjar tindra- det är magiskt! Och varma kläder behövs. Men det är Puccinis musik som värmer mest och uppfyller oss. TURANDOT kan väl knappast få en mer magnifik inramning och dessutom en så storartad ensemble med Nina Stemme och Lars Cleveman i huvudrollerna En röst med särskild lyster hade Lius uttolkare Meeta Raval. Såväl orkestern som körerna under Tobias Ringborgs säkra ledning var utmärkta. Vi fick också uppleva Berios fullbordan av Puccinis verk- det hittills vanligaste har varit Puccinilärljungen Alfanos. Puccini ”lade ner pennan” efter körens sorgesång över Lius död. Berios fullbordan av Turandot anses bättre överensstämma med Puccinis intentioner och har börjat vinna terräng, senast på La Scala detta år.Detta blev verkligen en Turandot att minnas! Vi var lyckliga men trötta när bussen med Kjell vid ratten säkert förde oss åter genom de djupa skogarna till Gärdebyn.
Den 16 augusti efter frukost började hemfärden och som planerat stannade vi i Borlänge för ett besök på Jussi Björlingmuséet. Även här fick vi utmärkt guidning i Jussis liv och verk, bl.a.unik inspelning från Olle-Gösta-Jussi-framträdande i USA. Här hade vi kunnat vara ”hur länge som helst ”och fördjupat oss i Jussis repertoar, turnéer och inspelningar men resvägen var lång och efter välregisserat ”busskaffe ” bar det av söderut. Sen lunch och mycket god sådan fick vi på Växthuset i Kumla, en vilsam miljö med såväl inne-som uteträdgård vid nyanlagd minisjö. Aderton nöjda resenärer anlände hem till Göteborg, lika många som en gång grundade föreningen.

………………………………………………………………………

RESOR MED ITALIENSK OPERAS VÄNNER SOMMAREN 2014

Malmö-Köpenhamn 26-27 april 2014
På tröskeln till sommaren for vi söderut i strålande vårväder och mötte blommande kastanjer i Köpenhamn. Först dock operapremiär i Malmö: Rickard Strauss ROSENKAVALJEREN med utmärkta sångare och skimrande orkestermusik under Leif Segerstams ledning. Vi var inte helt överens med den ryske regissörens tolkning, men scenografin var färgrik och totalupplevelsen härlig.
Köpenhamnsoperans uppsättning av Gershwins opera PORGY and BESS kan bara beskrivas som succé. Uppsättningen kom från New York med färgade artister och denna opera kan nog inte tolkas bättre varken vokalt eller sceniskt. Toppbetyg vad gäller resan, hotell i Malmö och måltider.
Ystadoperan och Birgit Nilsson-muséet 13-14 juli 2014
Resan fick först till Västra Karup och Birgit Nilssons gård där vi fick guidad visning av det gamla hemmet och fika i Stallet. Utställningen” Birgit Nilsson-ögonblick och toner” med Richard Strauss-tema var imponerande inklusive audioguide och film. Där kunde man ha tillbringat flera timmar!
Ystadoperan gav en nyskriven opera med tema Alfvén och kvinnorna och med hans Symfoni nr.4 som bas för såväl libretto som musik. Handlingen upplevdes som ”tunn” och detta gällde även orkesterbesättningen i förhållande till den ”stormande” symfonin. Sångligt prisades Paulina Pfeiffer i huvudrollen som Marie Kröyer. Möjlighet gavs också att njuta av den vackra teatern och stadsmiljön.
Läcköoperan 2 augusti 2014
Kärt återseende med Läckö, varje sommars favorit! Vägen genom Västergötland följde i Linné-spåren från 1746 och vi kunde fortfarande dela hans förtjusning över ”de härligaste och vackraste ängar” på Kinnekulle där vi mellanlandade vid Hällekis, fikade i Caféet under vindruvsklasarna och beundrade de färgrika rabatterna och exotiska träden i parken.
Operan gav Verdis komiska opera FALSTAFF med fyndig scenografi, fin orkester under Simon Phipps ledning, välsjungande ensemble och Lars Arvidson i storform i huvudrollen. Regin var utmärkt och Shakespeares förlaga kom mänskligt nära. Även denna gång bjöd Fataburen på lukullisk spis och trädgården prunkade av grönsaker och blomster.

…………………………………………………………………………………………………

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s